budulec mięśni

Najtańsze białko suplement diety

Białko to jeden z podstawowych suplementow diety stosowanych przy różnych formach aktywności fizycznej. Niezależnie od tego czy chcesz schudnąć, czy też nabrać suchej masy mięśniowej, a może po prostu suplementować niedobory najtańsze białka są dobrym wyborem ze względu na relację ceny do jakości.

Na co zwracać uwagę przy wyborze białka?

Jednym z ważniejszych aspektów wyboru tego suplementu diety jest jego przyswajalnośc, dobry smak, a także jak Twój organizm będzie tolerował produkt danego producenta. Dobry smak jest o tyle ważny, iz przyjomwanie białka nie może Ci się kojarzyc z czyms problematycznym, odrzucającym czy wstrętnym – podświadomie będziesz się starał tego unikac bądź wyelimnować. Kolejną kwestią jest tolerowanie przez Twój organizm białka danego producenta – bywa czasem tak, że dany osobnik reaguje problemami trawiennymi na określony miks producent / smak. Nie należy się tym zrażać i na początek warto zakupić jak najmniejsze opakowania bądź opakowania oróbne z 1 porcją i sprawdzić zachowanie organizmu.

Dlaczego warto używać białka jako suplementu diety?

Odwiedź wydaje się dośc prosta – aby uzupełnić niedobory tego surowca w organizmie, wynikające z braków w diecie lub chęci zwiększenia jego ilości. Co więcej – w okresie wzożonego wysiłku fizycznego – jak siłownia czy przygotowanie do zawodów sportowych -zapotrzebowanie organizmu na na bialko rośnie.

Ile gram białka na kilogram ciała?

W większości źródeł przyjmuje się, iż dla osby ćwiczącej prawidłową dawką winno być 1,4 grama na kilogram masy ciała. Wiele publikacji wskazuje, iż po przekroczeniu 2,5 grama na kilogram nie widać już żadnych efektów (oczywiście w połaczeniu z treningiem). Podsumowując – za bezpieczną uznaje się suplementację na poziomie od 1,4 do 2 gram na kilogram.

Białko na redukcję czy do budowy masy mięsniowej?

Wiele osób zadaje sobie pytanie w którym z tych przypadków suplementacja ma sens – odpowiedź brzmi – w obu. Jeśli przechodzisz właśnie proces utraty wagi przyjmowanie dodatkowych ilości białka jest jak najbardziej wskazane – w ten sposób unikniesz zbytniej utraty („przejedzenia przez organizm”) masy mięśniowej, a dodatkowo pomoże Ci to wyregulować poczucie głodu (spozywanie białka często „zapycha” organizm i przez to zmniejsza chęć podjadania). W wyjątkowej sytuacji dożywka białkowa może też zastąpić posiłek. Drugi przypadek jest jeszcze bardziej oczywisty – organizm syntetyzuje dodatkowe białko i w ten sposób buduje mięsnie.

Białko przed czy po treningu?

Wiele osób radzi aby białko spożywac bezpośrednio po treningu, co ma zapobiec katabolizmow czyli rozpadowi tkanki mięśniowej). Kraza opinie o „okienkach anabolicznych” jednak warto wiziąc poprawkę na to, iż przyjmując białko w ten sposób doprowadza się do sytuacji gdy trawiona jest tylko jego niewielka część.

 Czy warto inwestować w odżywkę białkową?

Niezależnie od tego jaki cel Ci przyświeca – czy jest to redukcja czy też nabranie masy mięsniowej – zdecydowanie tak. Z biegiem lat odzywki stały się coraz tańsze a ich jakośc znacznie się polepszyła. To wazne ponieważ w dzisiejszych czasach nabyć można, za nieduże pieniądze, całkiem przyzwoity produkt. Oznacza to nie mniej ni więcej, że tanie białko jmoże być bardzo skutecznym i użytecznym uzupełnieniem diety.

Kiedy warto kupić białko?

Białko warto kupić zarówno podczas redukcji jak i masowania. To truizm ale jest jeszcze jeden fakt dotyczący nie tylko tego suplementu ale i np. Witamin czy tabletek na odchudzanie – najpierw należy dopiąć do ostatniego guzika dietę, potem treningi, a dopiero wtedy sięgac po supkementację. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż dobrze byłoby gdybyś zdał sobie sprawę, iż samą suplementacją, bez dwóch powyższych, nie będziesz w stanie osiagnąc żadnych zauważalnych efektów, a jedyne co, wydac niepotrzebnie pieniądze.

Naturalne źródła białka w diecie

Do najpopularniejszych źródeł białka dostępnych w pożywieniu należą jajka oraz produkty mięsne – szczególnie piers z kurczaka. Warto jednak zaintersować się również innymi produktami takimi jak Ser żółty 5% (33 białka na 100 gram), Wołowina (chuda) (34,6g), Schab (chudy) (26g) Cielęcina (chuda) (29g) Pierś z kurczaka (21,8), Pierś z indyka (22,3g), Halibut (20,1g), Sardynki w sosie własnym (20,5 g). Niezłym źródłem białka jest również chudy ser biały zawierający 17 na 100 gram białka oraz soja – ta ostatnia nie jest jednak zalecana mężczyznom, ponieważ zawiera izoflawoy – bardzo zblizone do estrogenów cząsteczki. Jako dodatek należy zwrócić uwagę na pestki dyni czy soczewicę bądź groch i czerwoną fasolę.

Tanie białka – co do nich?

Dobrym pomysłem, jako uzupełnienie suplementacji białkami, jest przyjmowanie witamin oraz spalaczy tłuszczu (w przypadku redukcji). Witaminy zapewnią Ci odpowiednią regenerację organizmu, a także zapobiegną nieprzyjemnym skutkom reduckji (słabsze włosy, paznokcie, mniej zdorwa cera). Spalacze z kolei przyspieszą proces utraty wagi i pozwolą Ci uzyskać dużo lepsze rezultaty niż sama dieta i trening.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *